Uncategorized

Ar Rahnu – Pajak Gadai Islam

Ar Rahnu, juga dikenali sebagai Ar Rahn, merupakan pajak gadai Islam bagi pinjaman bercagar jangka pendek. Ia merupakan perkhidmatan pajak gadai alternatif bagi peminjam yang selaras dengan prinsip-prinsip Syariah. Di Malaysia, Ar Rahnu adalah berdasarkan konsep-konsep Islam berikut: •        Qardhul Hasan – peminjam dikehendaki membayar hanya jumlah yang dipinjamnya. •        Ar Rahnu dan Al-Wadi’ah – peminjam dikehendaki …

Continue Reading
Uncategorized

Elak Jadi Mangsa Penipuan Kad Kredit

Assalamualaikum Hari ni nak cerita topik yang agak serius siket. Pasal kad kredit. Mesti ramai kawan-kawan di luar sana yang sedang berusaha men’settle’kan hutang ‘kad sakti’ ini bila dapat bonus kan…hehe Teringat saya masa mula-mula nak berblogging dulu… Salah satunya matlamatnya adalah untuk berkongsi ilmu. Mudah-mudahan ianya dapat menjadi saham akhirat kelak. So, i hope …

Continue Reading
Family Uncategorized

Betul ke Cemburu Tanda Sayang?

Ada sesetengah orang berpendapat, cemburu bukan bermaksud sayang. Tetapi, cemburu adalah satu perasaan yang timbul apabila seseorang itu merasa kedudukannya tidak selamat (insecurity). Ia juga boleh dikatakan sebagai perasaan takut kerana kedudukannya boleh saja diambil oleh orang lain dan lebih kritikal, perasaan fear of loss. Sumber gambar: Google Contohnya, apabila kita berasa cemburu, kita sebenarnya takut …

Continue Reading
Uncategorized

Cermin Mata Saya

Alhamdulillah. Akhirnya dapat juga mencari cermin mata kesayangan yang telah hilang berminggu-minggu. Terima kasih kepada Mr.Hubby yang menolong bersama-sama mencari.  Jenuh juga kalau cermin mata hilang…Walau tahap rabun tak begitu kritikal, payah juga kalau nak tengok TV. Tak kan lah sepanjang masa nak pakai contact lens… Terfikir juga nak buat cermin mata baru esok…nasib baik …

Continue Reading
Uncategorized

Wanita & Bola Sepak

Assalamualaikum Suatu ketika dulu, sukan bola sepak sangat sinonim dengan kaum adam. Namun, di zaman serba modern ini, kaum hawa juga sudah menunjukkan minat yang sama. Berikut adalah beberapa faktor yang menarik minat kaum wanita terhadap sukan ini: 1. Ketampanan pemain-pemain bola sepak contohnya David Beckham 2. Adik beradik yang lain kesemuanya lelaki. Jadi, minat …

Continue Reading
Uncategorized

Sunset and Sunrise

“When I admire the wonders of a sunset or the beauty of the moon, my soul expands in the worship of the creator” – Mahatma Gandhi “At sunrise, everything is luminous but not clear. It is those we live with and love and should know who elude us. You can love completely without complete understanding” …

Continue Reading