Uncategorized

Sebentuk Cincin Permata Berlian

Diamond is a
girl’s best friend ….

Biasa dengar ungkapan itu? Pepatah
itu sering disebut bagi menggambarkan betapa akrabnya wanita pada batu berharga
ini.

 

Gambar: Ihsan Google

Bagi sesetengah orang
pula, berlian adalah satu keabadian, sesuai dengan ungkapan “A diamond is
forever”
yang dipopularkan oleh  De
Beers, sebuah syarikat pengeluar berlian terkemuka di dunia. Mungkin kerana itu
jugalah berlian turut dikaitkan dengan perkara atau peristiwa penting, contohnya sebagai
cincin lamaran, cincin pertunangan, cincin perkahwinan dan juga hadiah ulang
tahun perkahwinan.

Ada juga orang mengatakan
bahawa berlian adalah simbol cinta.  Pernah
berlaku seawal tahun 1477, ketika Archduke Maximillian mempersembahkan sebentuk
cincin berlian kepada tunangnya Mary dari Burgundy sebagai lambang cintanya.
Cincin itu kemudiannya dipakai di jari manis, tangan sebelah kiri, yang
dipercayai terletaknya vena amoris atau the vein of love (urat cinta) yang akan
berakhir di hati. Emmmmm….saya baru tahu fakta ini J

Bagi anda  yang ingin memilih cincin berlian sebagai
hadiah untuk yang tersayang, berikut adalah beberapa panduan mengenai kualiti
berlian yang perlu dikenalpasti. Ia dinamakan kaedah 4C iaitu colour (warna), carat (karat), cut (potongan) dan
clarity
(kejernihan).

  Gambar: Ihsan Google

 

 Gambar: Ihsan Google

 

1.
Color
atau warna
     Semakin jernih warna
berlian, semakin tinggilah kualitinya.

 

2.
Carat
atau karat
Berlian dinilai berdasarkan karat atau beratnya. Tetapi
tidak semua berlian dangan ukuran besar adalah lebih baik dan mahal. Berlian
dengan karat yang lebih kecil mungkin lebih mahal jika diambil faktor-faktor
lain seperti  warna, kejernihan dan
potongannya.

 

3.
Clarity atau kejernihan
Semakin sedikit kerosakan pada berlian, semakin sempurna cahaya yang dipantulkan.  Jika dirujuk pada gambar di atas, semakin ke bawah, semakin kuranglah kualitinya.

 

4.
Cut atau potongan
Jika potongannya berkualiti, berlian akan memantulkan cahaya yang sempurna. Untuk menguji kualitinya, lihatlah berlian dari atas, dengan itu, pantulan sinarnya boleh dilihat dengan jelas.
Sumber: website Hearts on Fire

Ramai orang tahu bahawa berlian adalah antara batu yang tercantik di dunia dan mempunyai kelasnya yang
tersendiri. Berlian mampu memancarkan keindahan, kemewahan dan gaya yang
tersendiri bagi si pemakai. Maka, tidak hairanlah jika ia menjadi idaman ramai wanita.

Namun begitu, pendapat peribadi saya, tidak semestinya
berlian sahaja yang boleh menjadi lambang cinta. Dan saya juga tidak pasti, adakah dengan hanya menghadiahkan
sebentuk cincin berlian, ianya boleh membahagiakan seseorang wanita hingga ke akhir
hayat.
(Tapi..jika orang tersayang bagi..mestilah saya ambil dan pakai…hehe 😀 )

 

Pendapat anda pula bagaimana?

 

Sekian. Wassalam

 

8 thoughts on “Sebentuk Cincin Permata Berlian”

  1. Berlian mahal harganya. Saya baru tahu juga kalau jari manis sebelah kiri itu uratnya langsung menuju ke hati. Kalau jari manis tangan kanan sama juga gak yah.

    1. Pernah terbaca tentang jari manis kanan di buku..dan di confirm kan lagi oleh si penjual emas baru2 ini..
      Tentang jari kanan, saya tidak pasti..
      Thanks Mr Ridha 🙂

  2. saya baru je terjumpa satu gambar cincin berlian di page org putih . terus berkenan sbb cuttingnya . saya save dan tengok hari2 dalam lappy … heheheee … betullah perempuan ni gila berlian tpi saya dpt tgk jer … heee

    1. Perempuan memang gila berlian. Chantik kan. Esp yg hearts on fire collection tu. Memang menikam kalbu betul…uuhhhhh!
      In shaa Allah. Kita doakan sama2. Tak lama lagi ada org bagi kat Vee. Aamiin.

Leave a Reply