Sebentuk Cincin Permata Berlian

Diamond is a
girl’s best friend ….

Biasa dengar ungkapan itu? Pepatah
itu sering disebut bagi menggambarkan betapa akrabnya wanita pada batu berharga ini.

Gambar: Ihsan Google

Bagi sesetengah orang pula, berlian adalah satu keabadian, sesuai dengan ungkapan “A diamond  is forever” yang dipopularkan oleh  De Beers, sebuah syarikat pengeluar berlian terkemuka di dunia. Mungkin kerana itu jugalah berlian turut dikaitkan dengan perkara atau peristiwa penting, contohnya sebagai cincin lamaran, cincin pertunangan, cincin perkahwinan dan juga hadiah ulang tahun perkahwinan.

Ada juga orang mengatakan bahawa berlian adalah simbol cinta.  Pernah berlaku seawal tahun 1477, ketika Archduke Maximillian mempersembahkan sebentuk cincin berlian kepada tunangnya Mary dari Burgundy sebagai lambang cintanya.
Cincin itu kemudiannya dipakai di jari manis, tangan sebelah kiri, yang dipercayai terletaknya vena amoris atau the vein of love (urat cinta) yang akan berakhir di hati. Emmmmm….saya baru tahu fakta ini 😀

Bagi anda  yang ingin memilih cincin berlian sebagai hadiah untuk yang tersayang, berikut adalah beberapa panduan mengenai kualiti berlian yang perlu dikenalpasti. Ia dinamakan kaedah 4C iaitu colour (warna), carat (karat), cut (potongan)dan clarity (kejernihan).

  Gambar: Ihsan Google
 Gambar: Ihsan Google
1. Color atau warna. Semakin jernih warna berlian, semakin tinggilah kualitinya.
2. Carat atau karat
Berlian dinilai berdasarkan karat atau beratnya. Tetapi tidak semua berlian dangan ukuran besar adalah lebih baik dan mahal. Berlian dengan karat yang lebih kecil mungkin lebih mahal jika diambil faktor-faktor
lain seperti  warna, kejernihan dan
potongannya.
3. Clarity atau kejernihan
Semakin sedikit kerosakan pada berlian, semakin sempurna cahaya yang dipantulkan.  Jika dirujuk pada gambar di atas, semakin ke bawah, semakin kuranglah kualitinya.
4. Cut atau potongan
Jika potongannya berkualiti, berlian akan memantulkan cahaya yang sempurna. Untuk menguji kualitinya, lihatlah berlian dari atas, dengan itu, pantulan sinarnya boleh dilihat dengan jelas.
Sumber: website Hearts on Fire

Ramai orang tahu bahawa berlian adalah antara batu yang tercantik di dunia dan mempunyai kelasnya yang tersendiri. Berlian mampu memancarkan keindahan, kemewahan dan gaya yang tersendiri bagi si pemakai. Maka, tidak hairanlah jika ia menjadi idaman ramai wanita.

Namun begitu, pendapat peribadi saya, tidak semestinya berlian sahaja yang boleh menjadi lambang cinta.
Dan saya juga tidak pasti, adakah dengan hanya menghadiahkan sebentuk cincin berlian, ianya boleh membahagiakan seseorang wanita hingga ke akhir hayat.
Boleh jadi ada wanita yang lebih suka kalau dapat hadiah kereta, rumah, ladang gandum, duit atau sebagainya…😆😆😆
Pendapat anda pula bagaimana?
Sekian. Wassalam

Related Posts

9 thoughts on “Sebentuk Cincin Permata Berlian

  1. Berlian mahal harganya. Saya baru tahu juga kalau jari manis sebelah kiri itu uratnya langsung menuju ke hati. Kalau jari manis tangan kanan sama juga gak yah.

    1. Pernah terbaca tentang jari manis kanan di buku..dan di confirm kan lagi oleh si penjual emas baru2 ini..
      Tentang jari kanan, saya tidak pasti..
      Thanks Mr Ridha 🙂

  2. saya baru je terjumpa satu gambar cincin berlian di page org putih . terus berkenan sbb cuttingnya . saya save dan tengok hari2 dalam lappy … heheheee … betullah perempuan ni gila berlian tpi saya dpt tgk jer … heee

    1. Perempuan memang gila berlian. Chantik kan. Esp yg hearts on fire collection tu. Memang menikam kalbu betul…uuhhhhh!
      In shaa Allah. Kita doakan sama2. Tak lama lagi ada org bagi kat Vee. Aamiin.

Leave a Reply